Orígens, el vi de Badalona

Què tenim vi a Badalona? Com has dit que es diu? Orígens? Primera notícia!

Just el dia 6 de febrer va fer dos mesos des que vam posar en marxa la botiga ndnatural, a Badalona, tenint el plaer d’incorporar-lo passats els primers dies en el nostre catàleg, i continuem veient que encara hi ha moltes persones que és la primera vegada que senten parlar d’Orígens.

Encara que també és cert, que moltes altres ja fa molts anys que són consumidors dels seus vins, i fins i tot de l’aigua de la seva preuada mina en la mateixa Masia Coll, una gran canella inesgotable d’aigua cristal·lina i ben fresqueta en l’entrada de la finca.

Fa uns dies vam tenir el plaer de visitar-la guiats per Josep i Francesca, els dos germans que actualment gestionen l’explotació de la finca, i seguir així amb l’elaboració de vi que ja van començar els seus ancentres a fer amb tant de sacrifici, treball i afecte.

Coneguem una mica de la seva història…

Detall Masia Coll, Canyet (Badalona)

HISTÒRIA

Tot va començar per l’avi Josep Coll (1894), que amb l’ajuda del seu pare, van començar a vendre a Badalona, el vi produït i elaborat en Canyet, transportant-lo en un carro ple de garrafes tirat per una egua.

Havent fet una mica de diners , l’any 1930 van comprar la finca anomenada El Trull, que avui coneixem com la Masia Coll.

Però va ser precisament l’avi, que aquesta vegada, amb l’ajuda del pare de Josep i Francesca (nascut al 1922),  va plantar en la finca vinyes de les varietats tan diverses com Xarel.el (pansa blanca), Malvasia, Sant Jaume, Moscatell i, en menors quantitats algunes varietats de negres com Sumoll i Garnatxa.

I era en el cup de la mateixa masia on s’elaborava el vi i, posteriorment, s’omplien les botes del celler.

Detall Masia Coll, Canyet (Badalona

l fet de barrejar-se les varietats blanques i negres, feia que aquesta darrera tinyera la blanca, tenint com a resultat un vi de color cirera, que és el rosat típic de Canyet, que es venia al públic a granel.

Després de la defunció del pare en 1992,  les vinyes ja havien envellit, i  perquè la mare veiés la finca activa, els germans van arrencar vinya i van plantar de nova l’any 2004.

Es van triar llavors les varietats Merlot i Pansa blanca, ja que volien que el most resultant de la mescla fos el rosat típic dels seus orígens.

Vista de les vinyes, Masia Coll – Canyet (Badalona)

Van tenir la satisfacció de veure com la seva mare, abans de morir en el 2007 va poder degustar la nova producció i veure que el projecte anava endavant.

Com va ser en els seus inicis el vi també es venia a granel, fins que en el 2010 es va començar a comercialitzar en ampolla amb el nom de Orígens, estant etiquetat com a vi de taula fins a l’any 2013.

En el 2014 van fer el gran salt, i  van aconseguir pertànyer a la DO Alella, a més de començar a comercialitzar el vi blanc Orígens, aprofitant per a canviar el format de l’etiqueta a l’actual.

ELS SEUS VINS

Orígens Rosat

Varietats: Pansa blanca i Merlot.

Descripció: Color vermell rubí brillant, aromàtic, amb sensacions de fruits vermells i el mateix frescor de sempre.

Orígens Rosat, Masia Coll – Canyet (Badalona

Orígens Blanc

Varietat : Pansa blanca.

Descripció: Color daurat amb tonalitats verdoses. Fresc i afruitat, amb un punt d’agulla i acidesa equilibrada.

Orígens Blanc , Masia Coll – Canyet (Badalona)

LA NOSTRA EXPERIÈNCIA

Sabíem que estava a l’esquerra de la carretera que porta a l’Hospital de Ca Ruti, enfront de l’arxiconegut Restaurant La Palmira. I així va ser. Ràpidament varem trobar la Masia Coll, on ja ens estava esperant puntual Josep Coll, a l’entrada de  la finca.

En aparcar, només sortir del cotxe, a més de retrobar-nos amb Francesca, la germana de Josep, ens van rebre amb alegria i amb molt d’afecte dues inesperades visites, Brisa i Nuca, dues gossetes adorables que ens van estar acompanyant durant tot el recorregut. Més tard es va afegir a la festa una tercera que és diu Antònia.

Josep Coll acompanyat per la Brisa, Masia Coll – Canyet (Badalona)

Va començar llavors l’explicació de tota la història d’Orígens per part de Josep Coll, fent una petita visita a la mina d’aigua i  parada en els primers camps de vinyes, on el que més ens va cridar l’atenció va ser la diferència de la grandària de les vinyes malgrat estar plantades alhora, depenent de la mena de sòl en el qual estan ubicades.

Aquí vam poder veure en Josep, la seva gran implicació amb el projecte, la seva incansable set per ampliar el seu coneixement i la gran feina i sacrifici que està fent la família per tirar-ho endavant i oferir-nos el millor dels vins dins de les seves possibilitats.

Classe magistral de Josep Coll sobre el terreny, Masia Coll – Canyet (Badalona)

Perquè l’objectiu de tant de treball i sacrifici, és a més de mantenir el llegat familiar, és oferir als consumidors un vi de qualitat.

Prosseguim la visita per la finca, coneixent les diferents varietats conreades i les seves peculiaritats. Van ser unes hores intenses, on varem rebre molta informació, però on alhora vam poder gaudir de la tranquil·litat que ofereix la vida en el camp.

Vam tornar al punt de partida,  entrant en l’antic celler, on Josep ens va explicar com elaboraven inicialment el vi, visualitzant-lo gràcies a part de la maquinària que s’utilitzava llavors i que encara conserven.

Celler, Masia Coll – Canyet (Badalona)

Finalitzada l’explicació, Francesca ja ens tenia preparat un aperitiu de patates xips, olives, i com no, una copa de vi blanc i una altra de vi rosat que després de tot l’après en la visita vam poder veure’ls sota un altre prisma.

Per acabar la visita, ens van portar al lloc on es fan els esdeveniments que s’organitzen en la finca,  i que deixo en suspens perquè us animeu i visqueu l’experiència de primera mà.

Actualment podeu gaudir de visites de enoturismo, de la presentació del seu vi novell (al voltant del dia de Tots els Sants), o per què no, havíeu pensat alguna vegada casar-vos entre vinyes?

Sens dubte una gran experiència a pocs quilòmetres de la nostra ciutat que no us deixarà indiferent.

Foto pel record, Masia Coll – Canyet (Badalona)

AGRAÏMENTS

Donar les gràcies a Francesca Coll i a Josep Coll per rebre’ns i obrir-nos les portes de casa seva, i per la confiança en ndnatural com a punt de venda dels seus vins Orígens.

Tot un privilegi i  un honor ;)

Leave a comment

Entreu


Categories